Obami krenule suze tokom razgovora o kontroli oružja u SAD-u

ŠERUJ / ?

Američki predsjednik Barack Obama je u vrlo emotivnom obraćanju u Bijeloj kući tokom kojeg su mu krenule i suze predložio niz mjera za jačanje kontrole nad vatrenim oružjem u Sjedinjenim Američkim Državama.
Obama je pozvao stanovnike SAD-a da shvate potrebu da se konačno stavi tačka na oružano nasilje koje svake godine u toj zemlji odnese na desetine hiljada ljudskih života.

Podsjetio je u suzama kako je 20 učenika osnovne škole ubijeno u pucnjavi prije tri godine u Newtownu, u Connecticutu.

“Svaki put kada pomislim na tu djecu, poludim. Zato svi mi moramo zatražiti od Kongresa da bude dovoljno hrabar da se suprotstavi lažima oružanog lobija”, rekao je Obama.

Istakao je kako se američkom oružanom lobiju ne smije dozvoliti da blokira inicijativu vlade.

“Oružani lobi možda u ovom trenutku drži Kongres kao taoca, ali ne može držati kao taoca cijelu Ameriku”, naglasio je američki predsjednik.

Objasnio je kako nove mjere ne znače da će svakome biti oduzeto oružje naglasivši kako se mogu pronaći načini da se smanji oružano nasilje u SAD-u.

Inače, ovim mjerama Obama nastoji zaobići Kongres u kojem većinu čine republikanci i koji je ranije blokirao njegove napore da se uvedu oštrije mjere za kontrolu oružja.

Obama planira proširiti kontrolu prodaje oružja tako što će primorati trgovce da se u većem broju registruju kao trgovci sa federalnom dozvolom za prodaju oružja.

To se u najvećoj mjeri odnosi na neregistrovane trgovce koji oružje prodaju na sajmovima, neformalnim skupovima i putem interneta, kao i na kupovinu oružja preko posrednika. Druge mjere obuhvatit će bolje obavještavanje o izgubljenom ili ukradenom oružju, kao i jačanje inspekcija koje prate prodaju.

(vijesti.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *