Ona je jedina djevojka u muškoj školi

ŠERUJ / ?

Klaudija Nikšić (15) iz Sungera kod Mrkoplja prva je djevojka koja se u zadnjih 25 godina upisala u riječku strojarsku školu. Klaudija je upisala smjer CNC operaterke

Dečki su prema meni pažljivi, a na početku školske godine malo mi je falilo žensko društvo, ali nekako sam se snašla.

Ispričala nam je to Klaudija Nikšić (15), jedina učenica među srednjoškolcima u riječkoj Strojarskoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja. Ova je riječka škola jedna od petnaest najboljih u Hrvatskoj, a ove godine je, prvi put nakon 25 godina, u njene klupe sjela i jedna djevojka.

Klaudija živi u Sungeru, blizu Mrkoplja, gdje je završila osnovnu školu, a u Rijeci je upisala smjer CNC operaterke. Kako se pod istim krovom nalazi i Prometna škola, a također od ove i Strojarsko-brodograđevna škola, Klaudija je ustvari jedina djevojka u muškom društvu čak triju škola.

– Za ovo zanimanje zainteresirao me bratić, koji studira i radi na CNC stroju. U razgovoru s njim zaintrigirao me rad na strojevima i shvatila sam da bih voljela to raditi – kaže nasmijana Klaudija, koja se neko vrijeme dvoumila između toga i zanimanja frizerke, ali je od te ideje odustala nakon što je mami pogrešno obojila kosu.

– To što sam jedina cura u školi nimalo mi ne smeta. Dečki su korektni i fer, šale se, a nedostatak ženskog društva riješila sam tako što se družim s curama iz ženskog riječkog doma Podmurvice – otkriva nam Klaudija.

Kad je rekla da želi učiti za ovakvo “muško” zanimanje, mišljenje okoline bilo je podijeljeno. Dok su je roditelji objeručke podržali, smatrajući da se radi o zanimanju koje je u današnje vrijeme uvelike traženo, prijatelji su se pomalo iznenadili, no ne zadugo, kaže Klaudija, koja nakon srednje planira upisati Strojarski fakultet u Rijeci.

Obrazovanje za CNC operatera podrazumijeva računalno upravljanje alatnim strojevima i tu dominiraju informatika i programiranje. Stječe se znanje za samostalno obavljanje poslova i radnih zadataka rukovanja klasičnim i numeričkim upravljanjem alatnim strojevima u proizvodnji kao i izradi strojnih dijelova pri remontu strojeva i uređaja. Ukratko, ovi operateri crtaju predmet i na temelju tog nacrta rade program. Radi se o novijem zanimanju, uvedenom prije nekoliko godina, koje je iznimno cijenjeno, traženo i deficitarno na tržištu rada. Osuvremenjivanje programa probudilo je veliki interes učenika za upis u ovo zanimanje te tako imamo popunjen cijeli jedan razredni odjel od dvadeset učenika – potvrđuje ravnatelj škole Gojko Miletić, kojeg veseli što ove godine u školi imaju i operaterku.

– To je dobar pokazatelj da nema muških i ženskih zanimanja te da, konačno, stvarnost preuzima mjesto predrasudama – dodaje ravnatelj.

Od svega što u školi uči, operaterka Klaudija kaže kako je najviše intrigira i zabavlja praktični rad na profesionalnoj CNC tokarilici i CNC glodalici.

Uz klasične i specijalizirane učionice, posebna je pažnja posvećena za CNC operatere i automehatroničare, kao i uređenje radionica za ručnu obradu.

– Nakon uređenja prostorija praktikuma krenuli smo u nabavu opreme dijelom iz vlastitih sredstava, a značajnim dijelom i donacijama tvrtke Elcon Geratebau, našeg bivšeg učenika, s kojom ostvarujemo dugogodišnju suradnju. Nabavljena je neizmjerno skupa CNC tokarilica i CNC glodalica, automatska hidraulična tračna pila te brusilica za vanjsko ravno bušenje. Time smo stekli uvjete za suvremenu realizaciju nastavnog plana i programa u uvjetima rada – kaže ravnatelj i poziva sve građane, osobito mlade, da kroz cjelogodišnji program otvorenih vrata dođu i upoznaju školu.

Učenici rade u novoopremljenjim radionicama za praktičnu nastavu

Od ove školske godine učenici Strojarske škole rade i uče u novim, obnovljenim učionicama. Uređene su radionice za praktičnu nastavu, instalirana nova rasvjeta i rekonstruiran dio elektroinstalacija. Strojarska škola dijeli zgradu s Prometnom i Brodograđevnom školom

(24sata.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *