Pet negativnih efekata alkohola na organizam

ŠERUJ / ?

Sedmice i mjeseci vođenja računa o ishrani i tjelesnoj težini mogu propasti zbog konzumiranja alkohola.

Alkohol ne samo da daje višak kalorija, nego povećava apetit, utječe na san i metabolizam, a samim tim i kvari planove za ishranu i održavanje tjelesne težine.

Kalorije

Konzerva piva sadrži blizu 154 kalorije, a jedan martini 250 kalorija. Ove kalorije nemaju hranljivu vrijednost, a isti slučaj je i sa ostalim alkoholnim pićima. Ove “prazne” kalorije nisu korisne tijelu na bilo koji način i samo doprinose povećanju tjelesne mase.

Povećanje apetita

Ako odlučite preskočiti obrok kako biste mogli popiti nekoliko pića i na taj način kontrolisati unos kalorija, dobit ćete suprotno. Kada popijete alkohol na prazan stomak, vaš apetit će biti još veći. Alkohol također utječe na kontrolu unosa hrane, zbog čega jedete više visokokalorične hrane.

Dehidracija

Alkohol povećava gubitak vode iz organizma zbog učestalog uriniranja. Tijelo tako gubi važne minerale, koji su potrebni za održavanje balansa tekućine u tijelu, a to u konačnici dovodi do dehidracije. Slana i začinjena hrana koja se jede uz alkohol, poput kikirikija i čipsa, dodatno povećava žeđ, a time se povećava i unos alkohola. Dehidracija izaziva mučninu.

Metabolizam

Alkohol može usporiti metabolizam za gotovo 70 posto. To znači da pijenje alkohola smanjuje sposobnost tijela da sagorijeva masnoće. Tijelo pokušava da se riješi praznih kalorija u alkoholu, a pri tome zapostavlja hranu koju osoba pojede, što rezultira povećanjem tjelesne težine.

Masnoća

Hrana i sokovi se brzo probavljaju, ali se alkohol još brže apsorbuje u želucu i tankom crijevu, a potom stiže do mozga i jetre. Nakon toga ga jetra pretvara u masnoću. Masnoća se zadržava u tijelu, čime se povećava tjelesna težina.

Izvor: klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *