Sijarić: Izdvajanja iz vanbudžetskih fondova ne mogu biti pouzdana

ŠERUJ / ?

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine sutra će obilježiti 128 godina od svoga osnivanja. O situaciji u kojoj se trenutno nalazi kao i o godišnjici jubileja za Vijesti.ba, govorio je v.d. direktor Zemljskog muzeja Mirsad Sijarić.
Zemaljski muzej BiH se trenutno nalazi u nezahvalnoj poziciji koju uvjetuje neriješen pravni status, višemilionski dug prema njegovim uposlenicima, te manjak kadrova koji direktno utiče na funkcioniranje ustanove. Sa druge strane, postoji određena doza optimizma koja proizlazi iz činjenice da je napokon Muzej ponovo otvoren za javnost, da se razgovara o mogućim rješenjima i da se neki od strateških ciljeva počinju ostvarivati, ističe Sijarić.

U posljednjih nekoliko mjeseci, napominje Sijarić, započeti konkretni poslovi na revitalizaciji Zemaljskog muzeja BiH i od velike je važnosti da se nastavi sa njihovom realizacijom sa generalnim ciljem da se povećaju muzeološki i kadrovski kapaciteti Muzeja, što bi nas vremenom dovelo u poziciju da nastavimo sa ispunjavanjem naše funkcije: izvršavanja naučnih, kulturnih i obrazovnih zadataka kao Pravilima Muzeja propisanih obaveza i radnih zadataka.

Sijarić je istakao da kontinuitet finansiranja ovakve Institucije morao bi biti ispoštovan jer ne postoji drugi model koji bi obezbijedio njeno svrsishodno djelovanje. Također, Zemaljski muzej BiH mora biti doveden u poziciju da ostvaruje veći finansijski dobitak jer je očigledno da izdvajanja iz vanbudžetskih fondova ne mogu biti pouzdana osnova za dugoročnije planiranje.

Ipak, svoj 128. rođendan Muzej će obilježiti u svečanom raspoloženju. Pripremljen je cijeli niz programa i nadamo se da ćemo 1. februara primiti veliki broj posjetilaca koji će biti u prilici vidjeti način na koji se sprovode određeni muzejski poslovi, a što inače nisu u poziciji. Nadamo se da će to biti dobar uvod u 2016. g. u kojoj smo predvidjeli prezentiranje brojnih novih sadržaja s ciljem da većeg otvaranja Muzeja prema svojoj staroj publici ali i novim generacijama koje tek treba da iskuse pravu vrijednost Zemaljskog muzeja BiH.

Nadamo se da ćemo vrlo brzo dospjeti u poziciju da prestanemo prvenstveno razmišljati o isključivo egzistencijalnim pitanjima i da će fokus našeg djelovanja ponovo biti usmjeren na pitanja upoznavanja, istraživanja i prezentiranja našeg kulturnog, materijalnog i nematerijalnog naslijeđa. Pozivam ovom prilikom javnost da nas podrži u tim nastojanjima jer podrška Muzeja predstavlja podršku cijelom društvu čije smo 128 godina staro ogledalo, zaključio je u izjavi za Vijesti.ba, vršilac dužnosti direktora Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić.

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *