Skandal u Njemačkoj: Poznati proizvođač automobila se izvinio zbog eksperimenta s majmunima

ŠERUJ / ?

Kompanija Volkswagen izvinila se zbog eksperimenata nad majmunima u kojima su životinje bili prisiljene da satima udišu gasove koje ispuštaju dizel-motori. Automobilski koncern Daimler obećao je da će ispitati slučaj.

– Uvjereni smo da je primijenjena naučna metoda bila pogrešna. Bilo bi bolje da se odmah odustalo od takvih ispitivanja – saopćio je koncern Volkswagen, distancirajući se od svakog oblika zlostavljanja životinja.
– Izvinjavamo se zbog pogrešnog ponašanja i pogrešne procjene pojedinaca – navodi se u saopćenju.

Koncern Daimler saopćio je da je pokrenuta istraga i još jednom se distancirao od sporne metode:

– Smatramo da su eksperimenti sa životinjama nepotrebni i neprihvatljivi.

Ispitivanja na majmunima bila su dio studije koja je trebalo da dokaže da je zagađenje izduvnim gasovima kod dizel-motora začajno smanjeno. Zbog toga je inicijativa za lobiranje EUGT (Evropsko naučno udruženje za zaštitu okoline i zdravlje u transportnom sektoru), koju finansiraju Volkswagen, Daimler i BMW, naručila studiju, koju je sproveo američki Lovelace Respiratory Research Institute.

Pozivajući se na imejl direktora EUGT i bivšeg zaposlenog u Folksvagenu Mihaela Špaleka (Michael Schpalek) upućen rukovodiocu istraživanja, i na još dvoje zaposlenih u Volkswagenu, “Bild” prenosi da je koncern, inače, glavni inicijator studije, u početku razmatrao mogućnost izvođenja istih eksperimenata i na ljudima.

List “Bild” navodi da su majmuni preživjeli eksperimente, ali da nije dobio informacije o njihovom zdravstvenom stanju.