ŠTA LI SE ZBIVA? Vučić hitno sa ministrom vojske i kosovskim Srbima

ŠERUJ / ?

Aleksandar Vučić sastaće se danas posle podne u Raški sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Pre toga on će imati sastanak sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem. Kako kaže, situacija je kompleksna.

Hitan sastanak sa kosovskim Srbima, u kasarni Stefan Nemanja, u 17.00 sati, sazvan je posle druge runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, sinoć u Briselu.

Istovremeno, predsednik Tomislav Nikolić održao je vanredni sastanak sa ambasadorima Rusije, Kine i SAD.

Šta se događalo u Briselu nije poznato, ali je Nemački radio „Dojče vele“ u emisiji na albanskom jeziku jutros preneo, pozivajući se na neimenovane izvore, da je sastanak delegacija Beograda i Prištine, sinoć u Briselu, „u potpunosti propao“.

Na srpskoj strani, prema saznanjima Tanjuga, rastu strahovanja da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova.

Zato je danas Vučić hitno pozvao na sastanak ministra odbrane Zorana Đorđevića.

Premijer je danas tim povodom izjavio:

– Situacije je prilično kompleksna, ali neću da kršim reč koju sam dao. Dao sam reč da nećemo da dižemo tenzije – rekao je Vučić.

– Ne zavisi sve od nas. Mi ćemo dati sve od sebe da sačuvamo bezbednost, da sačuvamo mir. – napomenuo je Vučić.

Dodao je da je razgovarao sa nemačkim ambasadorom Akselom Ditmanom, dok je predsednik Tomislav Nikolić razgovarao sa drugim ambasadorom o situaciji na KiM.

“Mi dajemo sve od sebe da se tenzije spuste, daćemo sve od sebe da sačuavamo mir. To je i razlog zašto dolazim u Rašku, jer su zabrinuti gradonačelnici severa KiM, pokušavam i njih da smirim. Da li sam zabrinut, jesam, ne zavisi sve od nas, a naše je da učinimo da sačuvamo mir“, rekao je Vučić.

Istovremeno, iz Prištine stiže vest da će premijer Albanije Edi Rama danas doći u iznenadnu posetu Kosovu.

On će danas posetiti Alijansu za budućnost Kosova, čiji je lider Ramuš Haradinaj, prenosi RTK 2.

Drugih detalja u vezi sa posetom nema.

Tim povodom Vučić je izjavio:

– Pitam se samo kako bi komentarisali da sam ja sličan potez napravio?

Episkop Teodosije tvrdi da kosovski Srbi strahuju od novih nereda i da kosovska policija nema potencijal da ih zaštiti.

Da Albanci spremaju napad tvrdi i Vojislav Šešelj, koji je precizirao da će se to dogoditi za vreme posete generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Kosovu.

(Alo.rs)