KRAJ ZA GASTARBAJTERE!? Njemci hoće da zabrane dolazak radnicima sa Balkana!

Podijeli?

Prijedlog njemačke desničarske ekstremističke stranke AFD da se ukine Pravilo za Zapadni Balkan za dovođenje nekvalifikovane radne snage u Njemačku izazvao je otpor svih ostalih poslaničkih frakcija u Bundestagu, koje su jednoglasno najavile da će prijedlog odbaciti.

AFD želi da se ovo pravilo ukine da bi taj posao mogli dobiti njemački radnici, kao i da se prekine praksa da, kako tvrde, loše plaćeni balkanski radnici smanjuju plate u niskoplaćenim sektorima u njemačkoj privredi.

Volfgang Štrengman Kun, poslanik Zelenih, rekao je da je predlog AFD-a mješavina nepoznavanja ekonomije i netrpeljivosti prema strancima.

“Tipično za vas, u vaš prijedlog ste ugradili mržnju prema strancima, koju ste potkrijepili kvaziargumentima koji nemaju veze sa stvarnošću”, rekao je on i podsjetio na istraživanja nezavisnih instituta koji su ocijenili da pravilo ne ugrožava domaću snagu, pomaže njemačkoj ekonomiji, ne dovodi do smanjenja plata i ne opterećuje socijalni sistem Njemačke.

“Da ste to pročitali, škodilo bi vam jer tamo ima previše činjenica”, rekao je on.

Johanes Fogel iz njemačkih Liberala istakao je da je ovaj prijedlog raskrinkao lažnu zabrinutost AFD-a za više reda u oblasti useljavanja, kako bi pokušali oteti koji glas od glasača s političkog centra.

“Maske su danas pale jer crno na bijelo se ovde pokazuje da je AFD protiv bilo kakvog useljavanja, čak i kada je ono nesporno u korist njemačke privrede. Njima nije do pravila o useljavanju nego da iskale svoja osjećanja prema državljanima BiH ili drugim ljudima s tog područja i to treba jasno reći”, rekao je Fogel.

Maks Štraubiger, poslanik bavarskog CSU-a, rekao je da je predlog AFD-a besmislen pošto on nije usvojen jer su to tražili balkanski radnici, već su to tražili njemački poslodavci, i podsjetio da prednost imaju domaći i evropski radnici.

“Bilo bi sjajno da ste pravilo prvo pročitali. Posao dobijaju radnici sa zapadnog Balkana koji su plaćeni u skladu s platom predviđenom za tu konkretnu branšu. To znači da 45-godišnji radnik s Balkana zaposlen u skladu s strukom mora biti plaćen 3.905 eura bruto, a ne kako vi brbljate da Balkanci pritiskaju plate njemačkih radnika na dole”, rekao je on.

U narednoj parlamentarnoj fazi ovaj predlog ide u raspravu po odborima, a nakon toga će biti stavljen na konačno glasanje…