Najbolji Android antivirusi za 2021. godinu

Podijeli?

Došlo je vrijeme da nešto kažemo o antivirusnim programima za Android, po tome što nude najbolju zaštitu i imaju najbolji omjer cijene i performansi.

U ovome članku ćemo govoriti o najboljim antivirusnim programima za Android. Ovi antivirusni programi nisu svi besplatni, i posebno iz razloga što se za njihovu zaštitu treba izdvojiti određen iznos novca treba nešto više reći o njima tako da korisnici znaju što otprilike kupiti, a što ne. Kod većine njih postoje i besplatne verzije i premium verzije sa dodatnim značajkama.

Pa krenimo.

Norton Mobile Security
Norton je već godinama poznat kao program zaštite vrhunske kvalitete. Još od ranih dana PC-ja, korisnici su se mogli upoznati s tvrtkom Symantec i njihovim proizvodom Norton Antivirus Security. Dolaskom pametnih telefona Symantec je počeo razmišljati u ‘novom smijeru’ i nije prošlo puno vremena dok su dečki iz Symanteca shvatili kako bi bilo dobro kada bi radili programe zaštite i za Android operativni sustav, što je naravno dočekano s oduševljenjem kod Android korisnika.

Ono što prvo treba istaknuti kod Norton antivirusa za Android jest poveći broj mogućnosti koje ovaj antivirus nudi. To je definitivno dobra stvar, kao i činjenica da je Norton Mobile Security antivirus čije osnovne funkcije su dostupne besplatno, dok napredne funkcije (koje omogućavaju puno veći stupanj zaštite od osnovnih funkcija) koštaju određeni iznos u visini godišnje naknade.

Sama Premium licenca se može aktivirati za iznos od 30 dolara (20 dolara za nove korisnike). Isto tako, cijena je veća u odnosu na ostale antivirusne programe za Android, no kada pogledate malo bolje vidjet ćete da Norton opravdava svaku uloženu kunu, no o tome nešto više u nastavku.

Recimo nešto o tome što je ono što sve Norton Mobile Security ‘ima’ u sebi.

Prvo i osnovno je zaštita od malwarea, odnosno od raznoraznih kodova i/ili programa koji su štetni za vaš pametni telefon. Scaner štetnih programa se može postaviti na nekoliko modova skeniranja- od osnovnog do dubinskog (koje traje najviše vremena, ali je i najdetaljnije). Nadalje, Norton ima i sustav zaštite od krađe. Ovaj sustav se aktivira na način da korisnik prvo napravi korisnički račun te nakon toga na službenoj Nortonovoj stranici omogući sustav zaštite od krađe.

Norton Mobile Security je već dugi niz godina jako dobar sustav zaštite za korisnike Android pametnih telefona. Ta kvaliteta je ove godine malo ‘nadograđena’ i to ne novim mogućnostima (iako i njih ima puno), već promjenama u samom načinu rada i funkcioniranja antivirusa, za koji moramo priznati kako je ovogodišnjom inačicom doveden gotovo do savršenstva. Jedina ‘mana’ Nortona je- cijena. No ako u vašem domu imate nekoliko Android pametnih telefona koje želite zaštititi, i ako vam ne smeta godišnji iznos od 30$ u tom slučaju će Norton Mobile Security biti ono što biste željeli imati.

McAfee mobile antivirus
Ono po čemu se McAfeeov antivirusni program zaštite za Android razlikuje od ostalih jest praćenje internet prometa svaki puta kada ste spojeni na bilo kakvu neosiguranu WiFi mrežu. Razlog tomu jest taj što postoji način pomoću kojeg ”loši dečki” mogu i žele promatrati ono što vi radite na internetu, a to se zove ‘njuškanje’ Address Resolution Protocol-a (protokola za pokazatelje adresa internetskih stranica). Ako Mcafeeov antivirus primijeti da se to isto događa vašem mobitelu, on istog trenutka isključuje vaš mobitel s interneta i obavještava vas o primijećenim aktivnostima.

Nadalje, McAfee antivirus ima i oblik zaštite putem kojeg se svi vaši podaci, kao što su SMS poruke, popisi poziva, slike, videoi ili bilo što što imate na mobitelu, snimaju i od njih se radi sigurnosna kopija. Izgubili ste vaš mobitel? Nema problema. Spajanjem na internet možete uključiti sigurnosni alarm. Isto tako ako se bojite da vam je netko ukrao mobitel, ono što možete učiniti preko Mcafee-ovog antivirusa jest slanje udaljenog resetiranja na tvorničke postavke vašeg mobitela i na taj način možete minimizirati štetu.

Čak i ako ne učinite ništa, istog trenutka kada lopov izvadi vašu SIM i stavi neku drugu karticu, telefon biva automatski zaključan, a McAfee vam dopušta da konstantno pratite gdje je vaš mobitel preko karte, uz naravno ‘tiho’ slikanje kradljivca nakon čega se slika automatski elektroničkom poštom šalje vama.

Ovo su samo neke od mogućnosti koje svojim korisnicima omogućuje novi McAfee mobilni antivirus. Iz opisanoga možemo vidjeti kako je tvrtci zaista stalo do sigurnosti njihovih korisnika, što je naravno fenomenalna stvar, jer ćete uz McAfee zaista uvijek moći mirno spavati. Još jednom, ovako širok spektar zaštite dolazi uz određenu cijenu, koja je pozamašna: za 300-tinjak kuna moći ćete kupiti najnoviji Mcafee-ov mobilni antivirus. Skupo? Možda. Ali je 300 kuna opet puno manje od iznosa kojeg biste trebali dati u slučaju da vam netko ukrade vašeg mobilnog ljubimca.

Lookout Premium

Lookout Premium je antivirus koji, osim što detektira veliku većinu prijetlnji za vaš mobitel, isto tako sadržava i zaštitu tijekom pregledavanja interneta kao i ”Anti-Theft” zaštitu (ili zaštitu tijekom krađe). Posebnost Lookouta jest u tome što, za razliko od nekih drugih antivirusa koji u slučaju krađe omogućuju davanje ‘udaljenih’ naredbi mobitelu preko SMS-ova, Lookout Premium omogućava izdavanje zapovjedi izravno sa internet konzole. Ovaj način se koristi i za lociranje mobitela u slučaju da ste ga zametnuli ili izgubili.

Dodavanje zvuka za lociranje mobitela u slučaju da je izgubljen kao i aktiviranje zvučnog alarma (čak i ako je mobitel u ‘tihom modu’) samo su neki od oblika zaštite koje vam pruža Lookout. Ono što nam se isto tako jako dopalo kod Lookouta je mogućnost traženja mobitela preko GPS-a, kao i odbijanje neželjenih poziva i/ili SMS/MMS poruka od neželjenih pošiljatelja.

S obzirom da je danas sve češća krađa mobitela i s obzirom da su posebno na meti skuplji i kvalitetniji mobiteli, Lookout se pobrinuo i za to. U slučaju krađe, svi podaci koje imamo u mobitelu (od telefonskih brojeva do različitih PIN brojeva, i sl.) i/ili na našoj kartici za pohranu podataka mogu biti obrisani jednostavnim uputama sa Lookout korisničkog računa. Sustav ‘backupa’ (ili sigurnosne kopije) će korisnicima omogućiti vraćanje svih podataka i datoteka.

Osim ‘standardne’ zaštite protiv virusa, spywarea i ostalih internetskih ‘štetočina’, Lookout Premium kao takav svojim korisnicima omogućuje zaista dobar omjer zaštite i uloženog. A što se tiče ‘uloženog’ tada treba navesti kako Lookout Premium verzija košta nekih dvjestotinjak kuna (ovisno gdje ga kupujete- sa Google Storea ili službene stranice).

Ako ovo usporedimo sa McAfee, vidjeti ćemo da je to oko sto kuna manje, no treba reći da Lookout Premium ‘manjka’ u pogledu nedostatka roditeljske kontrole kao i činjenice da ako se kradljivac dočepa vašeg mobitela i ako poželi izbrisati virusnu zaštitu, to će moći učiniti nesmetano iz razloga što ne postoji zaštita za instalaciju mobilne zaštite putem lozinke.

Bez obzira na to Lookout Premium je i dalje jedan od najboljih programa zaštite za Android.

Avast Mobile Antivirus
Najbolja stvar u vezi Avasta jest definitivno ta što je besplatan. Da, radi se o antivirusnom programu za Android mobitele koji je u cijelosti besplatan.

Razlog zbog kojeg smo naveli Avast jest, osim što se radi o antivirusnom programu koji je u cijelosti besplatan, taj da se ipak radi o jednom solidnom antivirusu koji će zadovoljiti potrebe onih manje zahtjevnih korisnika.

Ako odete na Google Play i utipkate ”Avast Mobile Antivirus”, ono što će vam odmah ‘upasti’ u oči su dvije stvari: 1. Ukupna ocjena korisnika od 4.5. 2. Više od 100 milijuna skidanja. Ove dvije stvari samo dodatno pokazuju da je Avast Mobile Antivirus zaista jedan od najboljih antivirusa za Android i da se s punim pravom našao na našem popisu najboljih antivirusnih programa u 2017. godini.

Što nam se još svidjelo kod Avasta?

Ova inačica Avast mobilnog antivirusa je zaista jednostavna za korištenje, što znači da će se velika većina korisnika jako lako i brzo znati ‘snaći’ na ovom antivirusu. Osim toga, iako se radi o besplatnom antivirusu, Avast kao takav sadržava zaista impresivan set mogućnosti.

Uz standardnu zaštitu od virusa i ostalih štetnih stvarčica, tu je i vatrozid, sustav blokiranja neželjenih poziva, sustav pronalaženja dostupnih WiFi mreža, zaključavanje aplikacija lozinkama uz stvaranje glavne lozinke, sustav uštede baterije kojim Avast automatski, ovisno preferencama korisnika upravlja resursima baterije, i druge.

Neke mogućnosti koje Avast može imati nisu dio standarnog Avast Mobile seta, što znači da ćete ih morati skinuti zasebno (kao na primjer Avastov sustav zaštite u slučaju krađe), ali su i dalje besplatne.

Ono što se može ‘zamjeriti’ Avastu jest to što skeniranje (pogotovo ono ‘dubinsko’) ima vrlo snažan utjecaj na cjelokupne performanse mobitela, što znači da je za vrijeme skeniranja najpametnije ostaviti neko vrijeme mobitel sa strane. Druga stvar su reklame, koje dosta često ‘iskaču’ i koje znaju biti iritantne. No kao što smo već rekli, korisnicima koji nisu toliko sitničavi i koji nisu toliko zahtjevni u pogledu zaštite, Avast Mobile Antivirus će biti antivirus ‘po mjeri.’

U prošlom članku smo pisali o najčešćim virusima te kako se zaštititi od istih dok smo u ovome pisali o (po našem mišljenju) četiri najbolja antivirusa za 2016. godinu. U idućem članku ćemo nešto reći i o pet najboljih i najkorisnijih aplikacija za Android koje su u cijelosti besplatne.