NEVJEROVATNA GRAĐEVINA Ova inovativna zgrada ima 1.000 stabala na krovu

Podijeli?

Arhitektonske firme “OXO Architects” i “Sou Fujimoto Architects” predstavile su projekat “Mille Arbres” (Hiljadu drveća) koji je pobijedio na konkursu “Réinventer Paris” za lokaciju Peršing.
Prijedlog predviđa veliku strukturu od stakla na čijem će se krovu nalaziti hiljadu stabala drveća. Gradonačelnica Pariza An Idalgo pozvala u novembru 2014. arhitekte da osmisle planove za brojne lokacije širom grada, od starih željezničkih stanica do historijskih vila.

Na konkurs je prijavljeno 815 projekata za 23 lokacije u Parizu i 17 timova za lokaciju Peršing, dok su u finalnu fazu ušla četiri prestižna tima.

“Grad kao što je Pariz mora biti u stanju da se prilagodi u svakom trenutku kako bi odgovorio na izazove koji mu se postavljaju. Važno je u svijetu kakav je danas pronaći zajednički način funkcionisanja koji će uobličiti budućnost metropolisa”, kaže An Idalgo.

Inovativan i ambiciozan projekat “Mille Arbres” zasniva se višenamenskoj građevini koja će obuhvatati prostor za stanovanje, kancelarije, prodavnice, hotele i kulturne ustanove. Krov zgrade će pored ekoloških drvenih objekata za stanovanje prekrivati i čitava šuma koja će donijeti biodiverzitet u ovaj urbani kraj Pariza, prenosi NN.