Evo kako se zaštiti od proljetnih alergija

Podijeli?

Proljeće kuca na vrata i sa sobom donosi sezonske alergije, a evo kako se pripremiti, zaštititi i kako razlikovati simptome alergije.

Alergije predstavljaju reakcije imunološkog sistema pojedinca na određene poticaje iz okoline. U slučaju kad osoba ima alergiju, imuni sistem reaguje pretjerano te pokušava zaštititi organizam od tvari koje inače nisu štetne, a koje se nalaze u prirodi.

Postoji nekoliko vrsta proljetnih alergija.

One koje se javljaju najranije su alergije na drveće – polene čempresa, breza, hrasta itd. Pojavljuju se krajem februara i početkom marta te mogu dovesti do teških alergijskih manifestacija.

Alergije na polene trava se javljaju krajem marta i početkom aprila, dok se u periodu juna i jula ponovo javljaju alergije na drveće, ali i na ambroziju te konjogriz.

Sve alergije imaju slične simptome: “curenje iz nosa, crvenilo očiju, karakteristično škakljanje u području grla, bol u području prsne kosti, ponekad otežano disanje.

Zbog činjenice da su poleni breze i voća kao što su trešnje, marlice, breskve, jabuke ili lješnjak tzv. botanički rođaci (sadrže slične proteine), čime se uzrokuje unakrsna alergija: “Naprimjer, ako je neko alergičan na brezu i pojede jabuku, time može izazvati unakrsnu alergijsku reakciju”.

Tuširajte se navečer – Na ovaj način ćete isprati polen s kože i kose i tako ga držati dalje od posteljine i jastuka.

Ne izlazite vani ujutro – Ujutro između 5 i 10 sati koncentracija polena u zraku je najveća, stoga ljekari savjetuju da, ukoliko je to moguće, izbjegavate izlaske u to vrijeme.

Pročišćavajte zrak u prostoriji: Zatvorite vrata i prozore kuće ili automobilske prozore kada je vani visoka koncentracija polena. U autu uključite klimu, a u kući filtere za polen te često usisavajte.

Izbjegavajte neke vrste hrane: Ovo se posebno odnosi na sirovu hranu i svježe voće, jer neke osobe od toga svrbe usta.

Adekvatno se obucite kada izlazite vani: Opremite se velikim šeširom i naočalama kako biste polen držali što je moguće dalje od očiju.