Trčanje poboljšava pamćenje i štiti mozak od negativnih posljedica stresa

Podijeli?

Trčanje je lijek za bolje pamćenje, tvrde naučnici. Ovim načinom vježbanja štitite dio mozga koji je zadužen za učenje i pamćenje od negativnih posljedica stresa.
“Ohrabrujuće je znati da možemo pobijediti negativne utjecaje stresa na naš mozak time što ćemo samo izaći napolje i trčati”, rekao je Jeff Edwards, lider studije koja je urađena na Univerzitetu Brigham Young.

Unutar hipokampusa stvaranje memorije je najbolje kada se veze između neurona koji su zovu sinapse jačaju tokom vremena. Hronični ili “odgođeni” stres slabi sinapse i negativno utječe na naše pamćenje.

“Idealna situacija da unaprijedimo sposobnosti učenja i pamćenja jeste da nemamo stres i vježbamo. Ne možemo kontrolisati nivo stresa u našim životima, ali možemo nivo vježbanja”, kazao je Edwards.

Istraživanje je urađeno tako što su eksperimentalni miševi podijeljeni u četiri grupe: mirovanje bez stresa, vježbanje bez stresa, vježbanje sa stresom i mirovanje sa stresom. Miševi su bili izloženi stresnim situacijama kao što je plivanje u hladnoj vodi ili hodanje na kosoj platformi te su stavljani na točak da trče. Potom je analizirano kako su te situacije utjecale na njihov mozak.

Utvrđeno je da miševi koji su bili pod stresom imaju viši nivo LTP-a od onih koji nisu vježbali. Također, miševi koji su vježbali imali su dobro pamćenje, kao i oni koji su mirovali, ali nisu bili pod stresom, samo su pravili manje grešaka od onih koji su mirovali.

Istraživanje je pokazalo da vježbanje na efektivan način štiti mehanizme za učenje i pamćenje od negativnih kognitivnih utjecaja hroničnog stresa na mozak.