UZBUNA U SRBIJI I BiH: Šaban Šaulić otpjevao pjesmu o generalu Armije RBiH, legendarnom Atifu Dudakoviću…

Podijeli?

Atif Dudaković (rođen 2. decembra 1953. Orahova, Bosanska Gradiška) je bivši general Armije RBiH i ratni komadant Petog korpusa Armije RBiH.

Nakon završene osnovne škole, upisuje srednju vojnu školu u Zadru koju završava 1972. godine. Nakon toga, 1976. godine završava vojnu akademiju KoV JNA, smjer artiljerija. Do 1991. godine i rata u Hrvatskoj radio je u Artiljerijskom školskom centru u Zadru. U tom periodu je dostigao čin majora JNA a obavljao je i funkciju načelnika artiljerije u brigadi u Kninu…

Pogledajte pjesmu o generalu Armije RBiH, legendarnom Atifu Dudakoviću…


235465756 by noitcefrepmai

Nakon napuštanja JNA, Atif Dudaković dolazi u Bihać gdje je imenovan za načelnika štaba u OpŠTO Bihać. 19. jula 1992. godine, formiranjem 2. muslimansko-hrvatske pješadijske brigade (kasnije 502. viteške brdske brigade) postaje njen prvi komandant. Na toj dužnosti ostaje do 1. novembra 1993. godine kada preuzima mjesto komandanta Petog korpusa Armije BiH. Na tom položaju ostvaruje najveće uspjehe u svojoj vojničkoj karijeri gdje komandujući jedinicama 5. korpusa oslobađa Veliku Kladušu i slama APZB. Potom jedinice pod njegovom komandom razbijaju 1. krajiški korpus VRS-a i oslobađaju gradove: Bosanski Petrovac, Ključ, Bosansku Krupu. Zajedno sa snagama Sedmog korpusa Armije RBiH oslobađa Sanski Most.

Na dužnosti komandanta 5. korpusa ostaje do do 28. novembra 1997. godine.[3] Nakon reorganizacije Armije RBiH i HVO-a i formiranjem zajedničke vojske FBiH, obavljao je i funkciju komandanta Zajedničke komande Vojske Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon optužbi prvo srpskih, a potom i hrvatskih medija da je naredio paljenja sela tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, Atif Dudaković je demantovao pomenute optužbe izjavivši da su Bošnjaci kolateralna šteta u srpsko-hrvatskim odnosima, a da je medijski linč nastavak srpske i hrvatske agresije na BiH [6]. Srbijanski i bosanskohercegovački mediji su također optužili hrvatsku stranu da pokušava hrvatske zločine u akciji “Oluja” pripisati Armiji RBiH i na taj način izbjeći odgovornost za ubistva i protjerivanja velikog broja Srba iz Hrvatske. Do sada ni jedan sud nije podnio optužnicu protiv Dudakovića.

Šaban Šaulić je srbijanski pjevač narodne muzike. U toku bogate karijere, zbog iznimnih glasovnih mogućnosti, u medijima i od publike dobio je nadimak “kralj narodne muzike”.

Rođen je 6. 5. 1951. u Šapcu. Njegova majka Ilduza Demirović je iz Bijeljine, gdje je on i sam proveo dosta vremena.

Šaulić živi i radi u Beogradu[5]. Sa suprugom Gordanom[6] ima troje djece – kćerke Sanelu i Ildu (koja je krenula očevim pjevačkim stopama) i sina Mihajla. Omiljeni hobiji su mu pecanje, u svojoj vikendici u Krčedinu.

Prvi album Šabana Šaulića izišao je 1969. godine, kada je imao 18 godina. Do 1976. godine autor njegovih pjesama bio je Buca Jovanović, a od te godine sve svoje hitove pisao je lično[3].

Godine 1985. napisao je pjesmu “Gordana”, koju je posvetio svojoj ženi (s kojom je u tom trenutku bio nakratko rastavljen). Pjesme “Dođi da ostarimo zajedno” i “Dva galeba bela” smatraju se jednim od najboljih ikad otpjevanih narodnih pjesama. Osim ovih, veliki njegovi hitovi bili su i “Uvenuće narcis beli”, “Sine”, “Danima te čekam”, “Snežana”, “Odlaziš, odlaziš”, “Pozn’o bih te međ’ hiljadu žena” i dr.

On je jedan od pjevača s najvećim brojem prodatih ploča u bivšoj Jugoslaviji.