ZDRAVLJE: Ako želite smršati jedite sporije

Podijeli?

Ako želite jesti manje, jednostavno usporite jer tako možete konzumirati manje kalorija a osjećaj sitosti trajat će duže, tvrde znanstvenici koji su rezultate svog istraživanja objavili u časopisu Akademije za prehranu u Chickagu.

Istraživanje je provedeno na dvije skupine od po 30 ispitanika od kojih je jedna bila normalne tjelesne težine a druga pretila.

Tokom istraživanja njima bi bili posluženi obroci ali jednom bi im rekli da ih konzumiraju polako, u malim zalogajima i uz dugo žvakanje, a drugi put da to naprave kao da nemaju puno vremena za obrok.

Ispitanici su tvrdili da osjećaj sitosti nakon sporog obroka duže traje i da su bili u manjem iskušenju da nešto prigrizu sat vremena nakon obroka, prenose mediji.

Koliko dugo obrok treba trajati?

Prema studiji, ako žvaćete svaki zalogaj oko 30 sekundi, to može umanjiti želju za nezdravim grickalicama kasnije. No, to takođe može smanjiti i uživanje u obroku. Prema tome, savjetuje se da svaki zalogaj žvaćete između 10 i 15 sekundi prije nego što ga progutate, piše Times of India. Uzimajući sve to u obzir, prosječni obrok bi trebao trajati oko 20 minuta.

Uz nekoliko savjeta možete i sami početi sporije jesti. Nemojte se izgladnjivati. Ako ste jako gladni, teško je sporo jesti. Prema tome, jedite na vrijeme. Kada osjetite da ste gladni, tada biste trebali nešto i pojesti, a između obroka možete nešto grickati.

Više žvaćite. Izbrojite koliko puta žvačete neki zalogaj i pokušajte ubuduće više puta sažvakati zalogaj. Jedite hranu bogatu vlaknima. Vlakna promiču zdravlje crijeva, a uz to, hranu bogatu vlaknima morate žvakati više puta da biste je progutali.

Pijte vodu. Savjetuje se da popijete čašu vode prije svakog obroka. To će vam pomoći da smanjite unos kalorija. Uz to, nemojte koristiti nikakve uređaje dok jedete.

Ako na primjer gledate televiziju uz jelo, možete na kraju pojesti više.