ZDRAVLJE: Ovo je najbolji način da poboljšate cirkulaciju!

Podijeli?

Cirkulacija je od vitalnog značaja za zdravlje cijelog tijela. Krvotokom do organa putuju svi tijelu potrebni nutrijenti, minerali i kisik.

Loša cirkulacija negativno djeluje na cijelo tijelo – od mozga, srca, jetre i bubrega pa sve do mišića i udova. Ona može biti uzrok mnogih bolesti i zdravstvenih tegoba.

Najčešći simptomi problema sa cirkulacijom su osjećaj obamrlosti i trci u udovima, hladni dlanovi i stopala, grčevi, osjećaj umora i nepravilni otkucaji srca.

Puno čimbenika može izazvati poremećaj cirkulacije: sjedalački način života, poremećaj štitnjače, pretilost, visoki krvni tlak, bolesti živčanog sustava, slabokrvnost, sužene ili zakrčene krvne žile, alergije itd..

Protok krvi poboljšat ćete ako u vašu svakodnevicu uvedete neke pozitivne životne navike – među kojima su najvažnije zdrava prehrana i zdravi stil života.

1. Tjelovježba
Vježbanje je najbolji način da potaknete vašu cirkulaciju. Nema potrebe da to budu teške ili komplicirane vježbe. Dovoljna je lagana tjelesna aktivnost ili rekreacija, a važno je da ona bude redovita. Šećite 30 minuta dnevno, najmanje 5 puta tjedno. Plivajte, vozite bicikl, džogirajte ili se bavite sportskim aktivnostima nekoliko puta tjedno. Izvodite jednostavne vježbe rukama i nogama, svakog jutra po 15 minuta. Nemojte pretjerivati s tjelesnim aktivnostima, pogotovo ako je vaša cirkulacija vrlo loša.

2. Kurkuma
Kurkuma je izuzetno ljekovit začin koji, između ostaloga, može poboljšati cirkulaciju. Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, sprečava trombocite da formiraju ugruške i smanjuje nakupljanje plaka u arterijama. Kurkumin ima jednako dobro djelovanje za cirkulaciju kao i redovita tjelovježba. Uključite kurkumu u vaša jela i svakodnevnu kuhinju.

3. Kajenski papar
Kajenski papar sadrži kapsaicin koji stimulira i poboljšava dotok krvi do organa. Kapsaicin također jača stijenke arterija i kapilara. Ujedno otklanja simptome loše cirkulacije kao što su osjećaj boli u mišićima, glavobolja, hladna stopala i trnci u nogama.

½ čajne žlice kajenskog papra u prahu, 2 jušne žlice jabučnog octa i 1 jušnu žlicu melase stavite u šalicu vode i promiješajte. Pijte ovu mješavinu dva puta dnevno.
Trudnice i dojilje ne bi trebale koristiti kajenski papar.

4. Tamna čokolada
Kakao iz tamne čokolade je posebno dobar za krvotok. Tamna čokolada odlično djeluje na cirkulaciju u nogama. Kako biste poboljšali cirkulaciju, svakodnevno konzumirajte manji komad tamne čokolade. Važno je da čokolada ima najmanje 70 % udjela kakaa.