ZDRAVLJE: Ovo su najbolji prirodni lijekovi protiv kašlja koje mogu koristiti svi!

Podijeli?

Kašalj je najčešći simptom bolesti ili infekcije dišnog sustava, a može biti uzrokovan iritacijama ili alergijama. Evo kako zaustaviti kašalj prirodnim putem…

1. Med
Studije su pokazale da je med bolji od mnoštva lijekova za ublažavanje kašlja. “Med je siguran za djecu od jedne godine na više, a djeca ga rado uzimaju jer ima dobar ukus”, rekao je Ian Paul, član odbora za kliničku farmakologiju Američke akademije pedijatrije. Tamni med, od heljde, može bolje djelovati jer sadrži više antioksidansa. Djeci u dobi od 1 do 5 godina daj pola žličice, a jednu žličicu djeci u dobi od 6 do 11. No, djeci mlađoj od 1 godine ga nemoj davati jer mogu dobiti botulizam od bakterija u njemu.

Tamni med, od heljde, može bolje djelovati jer sadrži više antioksidansa. Djeci u dobi od 1 do 5 godina daj pola žličice, a jednu žličicu djeci u dobi od 6 do 11. No, djeci mlađoj od 1 godine ga nemoj davati jer mogu dobiti botulizam od bakterija u njemu.

2. Đumbir
Đumbir može olakšati suhi ili astmatični kašalj, jer ima protuupalna svojstva. Također, može ublažiti mučninu i bol. Jedno istraživanje sugerira da neki protuupalni spojevi u đumbiru mogu opustiti membrane u dišnim putevima, što bi moglo smanjiti kašalj, navodi Medical News Today.

Pripremi umirujući čaj od đumbira dodavanjem 20–40 grama kriški svježeg đumbira u šalicu vruće vode. Ostavi nekoliko minuta. Dodaj med ili limunov sok kako bi poboljšala okus i dodatno ublažila kašalj.

3. Sokovi protiv suhog kašlja
Pripravite sok od mrkve, koja pomaže u iskašljavanju sluzi ili sok od bijele repe koja jača imunitet i djeluje antiseptički na dišni sustav. Da biste iz bijele repe dobili sok, nasjeckajte je na ploške, pošećerite i nekoliko sati pustite da odstoji.

Isti učinak imat će i sok kuhanog poriluka. Kuhani poriluk procijedite kroz čistu tkaninu kako biste dobili sok.