Čaj vidac kao lijek za sve bolesti očiju

Podijeli?

Vidac (lat. Euphrasia rostkoviana) je ljekovita biljka iz obitelji Orobanchaceae. Čaj vidac tradicionalno se interno koristi u austrijskoj medicini. Svi dijelovi biljke (stabljika, listovi i cvjetovi) su jestivi i koriste se u ljekovite svrhe.

Ime ove biljke potječe od tradicionalne upotrebe za probleme povezane s očima. Travari ovu biljku koriste još od srednjeg vijeka, a u drevnim vremenima se smatralo da čaj vidac donosi mentalnu jasnoću i psihičke moći.

Vidac je zanimljiv jer posjeduje određene aktivne biljne komponente kao što su:luteolin, kvercetin, iridoidi – aukubin.

Svi ovi spojevi pokazuju određena djelovanja u znanstvenim istraživanja, poput luteolina i kvercetina koji djeluju kao antihistaminici sprječavajući simptome alergija.

Međutim, spojevi iz kategorije iridoida, poput aukubina, su posebno zanimljivi. In vitro istraživanja, poput rada objavljenog 2017. godine u časopisu Phytochemistry, pokazuju da takvi spojevi imaju snažni antioksidativni učinak i da mogu podupirati zdravlje srca.

Vidac kao lijek

Vidac ima brojna ljekovita svojstva i najčešće se koristi kao lijek za bolesti očiju. Zbog bogatstva nutrijentima koristi se kao lijek i za druge zdravstvene probleme.

Vidac može doprinijeti sporijem progresivnom pogoršavanju vida zbog starosti. Smatra se da vidac može biti ljekovit za niz problema i bolesti kao što su: konjunktivitis, katarakte, kožni problemi, bakterijske infekcije oka, virusima uzrokovane prehlade. Osim što se pije kao čaj, može se koristiti i eksterno u obliku obloga kao lijek za bolesti očiju.