Ove namirnice su najštetnije za zdravlje!

Podijeli?

Nauka je dokazala da neke namirnice, koje često smatramo potpuno bezazlenim, mogu vremenom da naprave nepopravljivu štetu po zdravlje.

1. Bijeli hljeb
Nije samo očigleno presoljena hrana jedini krivac za skok krvnog pritiska – isto može da učini i bijeli hljeb. I dok većina zna da je bijeli hljeb pun šećera i ugljenih hidrata, ono što mnogi ne shvataju jeste da ovaj proizvod sadrži i puno soli, što negativno utiče na krvni pritisak. Jedna studija objavljena u stručnom časopisu Nutrients, otkrila je da osobe koje jedu jednu ili više kriški bijelog hljeba nedeljno imaju 39 odsto veći rizik od razvoja visokog krvnog pritiska u poređenju sa osobama koje jedu bijeli hljeb tri puta mjesečno.

2. Poslastice pune šećera
Ako svake večeri pojdete neki dezert ili čokoladicu, postoji šansa da ozbiljno narušite svoje zdravlje. Sa ovakvom hranom, mozak jednostavno ne dobija puno energije, pa forsira tijelo da radi previše, stavljajući ga pod stres i preopterećenje na ćelijskom nivou. I to nije jedina šteta koju ovakva hrana može da napravi. Kada unosite puno šećera, ćelije postaju otporne na insulin, što može dovesti do insulinske rezistencije, stanja koje dovodi do izbiljnog oštećenja ćelija koje uzimaju šećer. Osim što je korak do dijabetesa, ovo stanje može da izazove i oštećenje arterija koje vode do mozga.

3. Gazirana pića
Obično je riječ o mješavini vode obogaćene ugljikovim dioksidom, umjetnim okusom i zaslađivačima. Šećer, zamjena za šećer, voćni sokovi, kukuruzni sirup ili njihova kombinacija koristi se za zaslađivanje pića. Ponekad se dodaju i kofein te bojila, i, naravno, zloglasni konzervansi. Svakodnevno ispijanje gaziranih pića gotovo sigurno vodi do povećanja tjelesne težine i povećava rizik od pretilosti koja je pak povezana s cijelim nizom drugih opasnih bolesti poput dijabetesa, hipertenzije i bolesti srca. Jednostavnije rečeno, gazirana pića su izrazito štetna i nezdrava.

4. Pržena hrana
Bilo kakva pržena hrana najopasnija je od svih namirnica jer sadrži trans-masti i zasićene masti te neizbježno previše kalorija. ‘Kriva’ je za čitav niz zdravstvenih tegoba, a ponajprije za debljanje i visoke razine kolesterola te začepljene arterije koje često rezultiraju najgorim i najopasnijim ishodom odnosno srčanim i moždanim udarom.
Jedenje pržene hrane povećava i opasnost od dijabetesa, a jedna studija čak tvrdi da jedenje pržene hrane samo jednom nedeljno povećava šanse za rak prostate