Čudotvorno laneno ulje liječi sve od srca do kose

Podijeli?

Ukoliko tragate za djelotvornim prirodnim lijekom za probavu, srčane tegobe, kosu, kožu ili mršavljenje, vašoj prehrani obavezno dodajte laneno ulje.

Lan je jedna od najstarijih biljaka na svijetu. Nekada se koristio za izradu tkanina, a danas je poznat kao lijek za gotovo cijeli organizam.

Lan je prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina, aminokiselina, vlakana i mnogih nutrijenata. Sjemenke lana sadrže minerale kao što su kalcij, selen, željezo, natrij, magnezij i kalij. Također su i bogate vitaminima B, C i E.

Ulje od sjemenki lana možete koristiti kao dodatak prehrani, recimo uz salate, ili uzimati po jednu kašikicu svako jutro. Važno je da ga koristite samo termički neobrađeno jer izlaganjem visokoj temperaturi gubi ljekovita svojstva. Ovo ulje vrlo brzo užegne, stoga je preporučljivo da se potroši u roku od šest sedmica nakon otvaranja.

Laneno ulje stabilizira šećer u krvi, pomaže kod gubitka viška kilograma, djeluje preventivno na pojavu moždanog udara, stabilizira stanice raka dojke, jajnika i prostate. Također utječe preventivno na nastanak ateroskleroze te zaustavlja bolove u zglobovima i artritis.

Ukoliko imate upalu mokraćnog mjehura ili probleme s nastankom žućnog kamenca, laneno ulje vam može pomoći. Lan djeluje na kompletnu probavu i metabolizam te pojačava imunitet. Žene koje imaju bolne menstruacije ili pate od depresije, trebale bi redovno konzumirati lan. Na kraju, kosa, koža i nokti izgledaju zdravije uz konzumiranje lanenog ulja.

Ipak, važno je napomenuti kako osobe s oštećenom crijevnom sluznicom ili peristaltikom moraju pripaziti s upotrebom lanenog ulja koje u ovim slučajevima može imati laksativan učinak.