EVO KAKO ZAŠTITITI KOMPJUTER OD VIRUSA…

Podijeli?

Zanima vas kako zaštititi računalo od virusa i ostalih napasti? Evo kratkih uputa kojih se treba pridržavati da bi zaštitili sistem od raznih virusa, crva i trojanaca.

Instalirajte antivirusni program

Ako instalirate i redovito ažurirate antivirusni program, zaštitit ćete računalo od virusa. Antivirusni programi pregledavaju računalo i traže viruse koji pokušavaju zaraziti poruke e-pošte, operacijski sustav ili datoteke. Svakog se dana pojavljuju novi virusi, stoga redovito provjeravajte ima li na web-mjestu proizvođača antivirusnog programa novih ažuriranja. Neke se antivirusne programa prodaje s godišnjim pretplatama koje je po potrebi moguće obnoviti, ali mnogi su besplatni. Microsoft nudi Microsoft Security Essentials, besplatan antivirusni program koji možete preuzeti na web-mjestu Microsoft Security Essentials. Možete posjetiti i web-stranicu proizvođača sigurnosnog softvera sustava Windows da biste potražili antivirusni program treće strane.

Ne otvarajte privitke poruka e-pošte
Mnogi se virusi nalaze u privitku poruka e-pošte te će se početi širiti čim otvorite privitak poruke e-pošte. Preporučujemo da ne otvarate privitke osim ako ne očekujete poruku e-pošte s privitkom. Programi Microsoft‌ Outlook Outlook i Windows Mail pojednostavnjuju blokiranje potencijalno opasnih privitaka.

Redovito ažurirajte Windowse

Microsoft povremeno izdaje posebna sigurnosna ažuriranja koja olakšavaju zaštitu računala. Ova ažuriranja pomažu spriječiti viruse i ostale napade na računalo zatvaranjem mogućih sigurnosnih rupa. Sustav Windows mora imati uključeno automatsko ažuriranje sustava Windows da bi primao ta ažuriranja. Objašnjenje tog postupka potražite u odjeljku Uključivanje i isključivanje automatskog ažuriranja.

Koristite vatrozid
Vatrozid za Windows ili bilo koji drugi vatrozid obavijestit će vas ako na računalu dođe do sumnjivih aktivnosti ili ako se virus ili crv pokuša povezati s računalom. Vatrozid također može spriječiti viruse, crve i hakere da na vaše računalo preuzmu potencijalno štetne programe.