EVO ŠTO SE DOGODI TIJELU KAD POČNETE TRČATI…

Podijeli?

Mnogima je trčanje fizička aktivnost za koju će se odlučiti. Trčanje je besplatno i jednostavno – odlučite se i krenete! Trčanje donosi niz prednosti za ljudski organizam: trčanje smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa tipa II, kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka, srčanog udara, nekih vrsta karcinoma i niza drugih bolesti.

Mnogima je trčanje fizička aktivnost za koju će se odlučiti. Trčanje je besplatno i jednostavno – odlučite se i krenete! Trčanje donosi niz prednosti za ljudski organizam: trčanje smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa tipa II, kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka, srčanog udara, nekih vrsta karcinoma i niza drugih bolesti.

Osim toga, studije potvrđuju da trčanje značajno poboljšava emocionalno i mentalno zdravlje i pomaže u postizanju dugovječnosti.

Osjećat ćete se bolje

Bez obzira koliko dobro ili loše se osjećate, nakon trčanja ćete se osjećati bolje. Studija objavljena 2006. godine u Medicine & Science in Sports & Exercise potvrdila je da samo jedan 30-minutni trening hodanja na traci može instantno popraviti raspoloženje osoba koje boluju od depresije i srodnih poremećaja.

Poboljšat će se samopoštovanje

Osobe koje trče na otvorenom i uživaju u prizorima prirode koja ih okružuje pokazuju povećanu dozu samopoštovanja u usporedbi s osobama koje nisu trčale kroz prirodu i uz fizičku komponentu, dodale i onu vizualnu.

Izgledat ćete bolje

Poznato je da vježbanje troši kalorije i pomaže u topljenju viška kilograma, a da se kalorije troše i u satima nakon fizičke aktivnosti. Naime, čak i 2-3 sata nakon treninga, kalorije se i dalje ubrzano troše u usporedbi s potrošnjom osoba koje nisu radile trening.

Koža će vam blistati

Znojenje pomaže odčepljivanju pora i čišćenju od nečistoća koje se na koži skupljaju.. Trening u kojem se dobro oznojite potaknut će prirodnu vlažnost kože i održavati kožu svježom i zdravom.

Postura će vam se popraviti

Osim što pomaže u održavanju ili postizanju dobre tjelesne forme, trčanje vraća i od primjerice sjedenja, izgubljeno dobro držanje. Postura ovisi o mišićnom tonusu, a kako ga budete vraćali redovnim treninzima, ravnije ćete se držati . Psiholozi su potvrdili da ravnije držanje i uzdignuta glava, pomažu u poboljšanju osjećaja samosvijesti i samopoštovanja.

 

Koljena će vam ojačati
Trčanje pomaže u povećanju gustoće kostiju i njihove mase te smanjuje rizik ili usporava propadanje kostiju povezano sa starenjem. Iako mnogi misle da trčanje oštećuje koljena, znanost potvrđuje suprotno: trčanje poboljšava mobilnost u koljenima i ukupno zdravlje ovih zglobova. Naravno, trčanje mora biti pravilno, a obuća kvalitetna i primjerena stopalima.

Srce će vam ojačati

Čak i umjerena brzina trčanja pomaže u održavanju i poboljšanju zdravlja srca tako da snižava LDL (loš) kolesterol i povećava HDL (dobar) kolesterol. Također, trčanje snižava krvni tlak i poboljšava srčane funkcije.

Kod osoba koje boluju od srčanih bolesti, studije su potvrdile da trčanje 25 kilometara tjedno značajno poboljšava stanja razvijena nakon obolijevanja od kardiovaskularne bolesti.

Poboljšat će se izdržljivost

Redovno trčanje poboljšava izdržljivost, što treninge čini ugodnijima i produktivnijima,. Osim toga, s poboljšanom izdržljivošću, poboljšava se i kapacitet i snaga pluća.

Poboljšava se kvaliteta sna

Ljudi koji boluju od nesanice često tablete zamjenjuje trčanjem jer trčanje dokazano olakšava i ubrzava vrijeme koliko osobama treba da zaspu. I onima koji ne boluju od nesanice, trčanje pomaže da brže zaspu te da san bude kvalitetniji i čvršći.

Poboljšava se koncentracija i fokus

Trčanje poboljšava mentalne sposobnosti. Studije provedene među britanskim radnicima pokazale su da im je koncentracija na poslu znatno bolja u onim danima kada su odradili trkački trening nego u danima pauze. Na poslu su u tim danima imali manje pogrešaka i bili su produktivniji.

Uštedjet ćete novac

Kao što smo rekli na početku, trčanje je besplatno: nema plaćanja članarina i sličnih mjesečnih troškova koje imaju oni koji idu u fitness centre ili na neku drugu vrstu aktivnosti. Dovoljno je nabaviti kvalitetnu opremu u 42.2 Running Storeu i zakoračiti kroz vrata!

Kako ćete u tenisicima i opremi za trčanje često provoditi duge kilometre, prilikom kupnje potražite savjet ekipe trkača iz Frankopanske i osigurajte si maksimalni užitak u treningu ili utrci!

Ni vremenski uvjeti nisu prepreka jer po kišnom danu možeš svoj trening odraditi u 42.2 Running Storeu, opremljenim modernom trakom za trčanje na kojoj možeš i preko kamera pratiti svaki svoj korak te kupaonicom za osvježenje nakon.”

Vjerujemo da je navedeno dovoljna potvrda da će trčanje doprinijeti zdravlju i dobrom osjećaju nakon treninga. Stoga, krenimo!