Ovo je najbolja hrana za rast zdrave i bujnu kose

Podijeli?

Mahunarke
Mahunarke su važna hrana za kosu. Bogate su željezom i cinkom, ali i proteinima koji su važni za zdravlje kose. Osim toga one sadrže biotin koji može spriječiti lomljenje kose.

Orašasti plodovi
Orasi i indijski oraščići su odličan izvor cinka, važnog minerala koji može usporiti gubitak kose i stanjivanje.

U orasima se nalazi i selen. Ovaj važan mineral je ključan za zdravlje vlasišta, te smanjuje vjerojatnost da ćete dobiti perut.

Riba
Masnije vrste, kao što su losos i skuša, sadrže omega 3 masne kiseline koje mogu usporiti gubitak kose.

Riba također sadrži željezo i vitamin B12 koji osiguravaju zdravu kožu i kosu. Željezo je pohranjeno i u folikulu kose. Ako tijelu fali željeza, ono ga koristi i iz folikula pa kosa pati.

Mrkve
Bolje su poznate po očuvanju vida, ali također pomažu održati korijen kose zdravim.

Sadrže vitamin A koji će pomoći da kosa bude sjajna održavanjem prirodnih ulja koja se nalaze u kosi.

Jaja
Proteini su bitni za izgradnju svakog pramena kose, a kosa može trpjeti ako ne jedete dovoljno proteina.

Dodavanje jaja u bilo kojem obliku (pečena ili kuhana) je izvrstan način hranjenja kose. Također, jaja su bogata biotinom i vitaminom B12.

Tamno zeleno povrće
Raznolika prehrana ne samo da poboljšava zdravlje, već i izgled vaše kose. Tamno lisnato zeleno povrće, poput špinata i brokule, sadrži željezo i kalcij, važne hranjive tvari za kosu.

Također, izgled kose se poboljšava proizvodnjom prirodnih ulja, kao što je sebum. Ovo ulje je prirodni regenerator za kosu, a zelena hrana je puna vitamina A i C koji su potrebni za njegovu proizvodnju.

Kamenice (školjka)
Sadrže cink, mineral poznat po svojim antioksidativnim svojstvima bitan u održavanju zdravlja kose. Možete dobiti cink i iz govedine ili janjetine.