Umrla Darinka Čalenić, pamtimo je po “ljubi ga majka“ iz Žikine dinastije

Podijeli?

Glumica Darinka Dara Čalenić preminula je sinoć u 87. godini, nakon duge i teške bolesti, javljaju srbijanski mediji.

Sahrana će biti održana u krugu najuže porodice, u Novom Sadu. Bila je prepoznatljiva po ulozi u filmu “Žikina dinastija” u kojoj je tumačila ulogu Dare.

Na sceni je odigrala preko 40 glavnih uloga, među kojima su Puk, Hermija (San ljetnje noći), Izabela (Hajde da se igramo), Lizi (Bludnica dostojna poštovanja), Alison (Osvrni se u gnjevu), Petrunjela (Dundo Maroje), Anžela (Iza zatvorenih vrata), Bobočka (Filip Latinović), Fineja (Mudra glupača), gospođa Šampinjon (Silom muž), Emili Dikinson (Ljepotica Amhersta), Lizistrata (Lizistrata), Kolombina (Maskerata), Izota (Savonarola i njegovi prijatelji).

Na televiziji je učestvovala u mnogim dramskim emisijama, raznim serijama, zabavnom i dječijem programu. Na filmu je odigrala veliki broj uloga (“Kad budem mrtav i beo”, “Gospođa ministarka”, “Rafal u nebo”, “Mačak pod šljemom”, “Siroma sam, al’ sam bijesan”, “Vjetar je stao pred zoru”, “Čuvar plaže u zimskom periodu”, “Silom otac”, “Put oko svijeta”, i drugi)…

Dobitnica je nagrade za glumačko ostvarenje na Sterijinom pozorju 1965. (Izota u Savonaroli i njegovim prijateljima).

Nagrađena je 2006. zlatnom plaketom i diplomom Sterijinog pozorja “za izuzetnu glumačku ličnost i pomoć mladima”. Godine 1975. godine dobila je nagradu Avala filma za najbolju debitantsku ulogu u filmu “Pop Ćira i pop Spira”.

Od 1970. godine živjela je u Americi (Njujork, Boston/Kembridž), gdje je igrala u drami I. Bergmana “Persona”, koju je režirao njen suprug, ugledni profesor filma na Harvardu Vlada Petrić, koosnivač i Harvardovog filmskog arhiva (Harvard Film Arćive).

U Beograd se vratila 2014. godine, gde posljednje godine života provodi sa svojim suprugom.