ZDRAVLJE: Evo kako poboljšati varenje hrane prirodnim putem!

Podijeli?

Važno je da kada se jave problemi sa varenjem, odnosno kada primjetite prve simptome lošeg varenja, odreagujete i pomognete svom tijelu i sistemu organa za varenje da se na adekvatan način izbore sa unijetom hranom.

 

Pažljivijim pristupom prilikom odabira hrane i aktiviranjem želudačnih sokova možete ponovo podstaći sistem organa za varenje da radi punom snagom. Na taj način ćete podići cijelokupnu energiju i raspoloženje, riješiti se neprijatnosti i vratiti se punom parom u akciju.

#1 Unosite dovoljno hrane koja sadrži vlakna
Vlakna su strukturalni dio biljke, tako da se nalaze u hrani kao što su voće, povrće i žitarice. Ovakva hrana je itekako poželjna u jelovniku svake osobe, a preporuka je da odrasli čovjek treba minimalno da unese 30 grama biljnih vlakana dnevno.

Ipak, realnost je takva da ljudi uglavnom unose manje od 10 grama, za šta je jedan od glavnih krivaca ubrzan način života.

Konzumiranje hrane dok su u pokretu, ljudima daje mnogo manje prostora i mogućnosti da pojedu voće, povrće ili žitarice bogate vlaknima. Međutim, da ne bi došlo do problema sa probavom ili da bi se oni zaustavili važna je konzumacija voća ili povrća uz svaki obrok.

Grah ili pasulj je odličan izvor vlakana, te se može ubaciti u supu ili salatu, a preporuka je da se koriste integralne žitarice umjesto rafinisanog belog hleba, pahuljica, bijele riže i bijele tjestenine.

#2 Unosite “dobre bakterije”
Probavni sistem je dom hiljadama vrsta korisnih bakterija koje pomažu u razgradnji hrane koja je otporna na normalno varenje. Ovo pruža mogućnost korišćenja više hranljivih sastojaka iz hrane.

Dobre bakterije takođe sprečavaju razmnožavanje drugih potencijalno štetnih bakterija u crijevima, i na taj način dodatno unapređuju kvalitet varenja. Iako sam termin “konzumiranje bakterija” ne zvuči privlačno, probiotik bakterije iz jogurta, mogu značajno poboljšati varenje.

Osim jogurta, sadržaj probiotskih bakterija imaju i pojedini fermentisani proizvodi od soje, kao što je probiotski kefir, ali i kisela hrana, kao što su na primer kiseli krastavčići ili kiseli kupus.

#3 Unosite dovoljne količine tečnosti
Tečnost je zadužena za prenošenje hranljivih materija u organizmu. Voda pomaže vlaknima iz hrane da se pravilno razlože i rasporede po crevima, što doprinosi tome da se velike količine hrane znatno lakše i brže svare.

Prirodni lijekovi za bolje varenje mogu biti i voće i povrće koje sadrže dosta tečnosti, kao što su ananas, breskve, grožđe, trešnje, krastavci itd, samo dijelom zadovoljavaju potrebe organizma za tečnošću, ali je i dalje veoma bitno unostiti vodu tokom dana.

Alternativa onima koji nisu u stanju da tokom čitavog dana piju samo čistu vodu, jesu nezaslađeni čajevi. Preporuka su čajevi od kamilice, korena anđelike, korijandera…

#4 Ne propuštajte fizičke aktivnosti
Iako možda u prvi mah djeluje kao da nemaju veze jedno sa drugim, vježbanje je zapravo odličan saveznik probavnog trakta. Osim toga što je dobro za sve one “vidljive” mišiće, vježbanje stimuliše i kontrakciju mišića čime omogućava da sistem organa za varenje pravilno radi.

Vježbanjem takođe pozitivno utiče na smanjenje stresa, što ga čini odličnim, ne samo za one koji imaju loše varenje zbog hrane, već i za one kod kojih su problemi sa varenjem izazvani prekomjernim stresom. Optimalna fizička aktivnost koja se preporučuje je tri do četiri puta nedeljno po 45 minuta.

#5 Ne žurite tokom konzumiranja hrane
Brzo unošenje hrane, ne samo da se smanjuje uživanje u hrani, već može dovesti do gutanja vazduha, što kasnije izaziva gasove i nadimanje stomaka. Pored toga, brzo jedenje, vrlo često dovodi i do prejedanja jer je stomaku potrebno oko 20 minuta da pošalje mozgu signal da je sit. Kao posledica toga nastaju problemi sa varenjem.

Uz to, trebalo bi napomenuti da je adekvatno žvakanje hrane apsolutno neophodno za dobro varenje, naročito za preradu žitarica. Preporuka je da bi svaki zalogaj trebalo žvakati 30 do 50 puta za bolje varenje želuca.

Za to vreme će se namirnice dobro natopiti pljuvačkom iz usta, omekšati, pa će lakše skliznuti niz grlo. Takođe, pljuvačka sadrži i enzim ptialin, koji započinje proces razlaganja skroba.

#6 Konzumirajte namirnice koje pogoduju probavnom sistemu
Kiseli ukus značajno pomaže u podsticanju proizvodnje želudačne kiseline. Na taj način se daje lagan podsticaj sistemu za varenje koji ga priprema na hranu koja će se unositi tokom dana.

Preporuka je da se pola limuna iscedi u 250 ml tople ili mlake vode i popije kao napitak pola sata pre doručka. Još jedna kisela namirnica koja može doneti benefite za probavu jeste jabukovo sirće.

Takođe, semenke komorača su veoma pogodne za one koji imaju poremećaj varenja hrane. Grickanjem, ove sjemenke oslobađaju materiju pod nazivom terpenoide anetol koja poboljšava crijevnu floru i zaustavlja grčeve. Osim toga, pogodna je za ublažavanje nadutosti, istjerivanje gasova i smirivanje pokvarenog želuca.

Cimet je odličan za pospješivanje varenja, a osim toga ubrzava metabolizam, utiče na smanjeno stvaranje gasova, smanjenje grčeva i nadutosti. Kao prirodni lijekovi za bolje varenje mogu se koristiti i celer, ali i začinsko bilje poput đumbira i nane.