ZDRAVLJE: Evo kako se na najbrži način riješiti upale mišića!

Podijeli?

Jedan od najpoznatijih paradoksa vježbanja jest taj da mišić, da bi rastao i postajao jači, prvo mora biti potrgan i oštećen. Upravo je taj proces regeneracije i oporavka tačka u kojoj mišić postaje sve bolji. No, taj proces često karakteriziraju jaki bolovi koji su nama poznati kao „upala mišića“.

Ekstremni bolovi obično se javljaju ipak rjeđe, odnosno samo nakon aktivnosti na koju mišići nisu navikli. Primjerice, ako odete na program grupnog treninga na koji dosad niste išli ili u teretani odradite vježbe koje dosad niste radili, velika je vjerovatnost da ćete osjetiti jake bolove nakon nekoliko dana.

Najbolji lijek za bolove u mišićima svakako je vrijeme (bolovi obično traju 2-3 dana), no postoji nekoliko savjeta koje vam donosimo kako biste barem donekle smanjili bolove i olakšali si stanje.

1. Lagano se krećite
Jasno nam je da, ako ste u bolovima, nemate baš previše volje kretati se, ali ležanje na kauču u ovakvom stanju najgore je što možete učiniti. Naime, kretanje ubrzava cirkulaciju, što znači da krv brže kola po vašem tijelu, pa time i doprema nutrijente i kisik u mišiće te tako ubrzava regeneraciju i oporavak te smanjuje bolove i umor.

Savjetujemo da u ovakvim stanjima odradite laganu šetnju ili vožnju bicikla, a ako se odlučite za trening, onda se zaista mora raditi o jako laganom treningu koji će potaknuti cirkulaciju u bolnim mišićima, a ne izazvati dodatna mišićna oštećenja.

2. Odradite lagano istezanje
Kao i kod aktivnosti, naglasak je na ovome „lagano“. Istezanje je dobar način smanjenja krutosti i povećanja opsega pokreta u zglobovima, što će smanjiti osjećaj bolova iako neće direktno utjecati na mišićni oporavak. No, svakako imajte na umu da prejako istezanje može izazvati dodatna ukrućivanja mišića (kao otpor istezanju), a to može dodatno pojačati bolove.

Istegnite se i u tom položaju zadržite 5-10 sekundi, pa ponovite. Nemojte se istezati do područja u kojem vam je bol nepodnošljiva.

3. Dobro se hidrirajte
Pijte što više vode, nezaslađenog čaja i sličnih napitaka. Naime, jaki bolovi izazvani upalom mišića redovno su povezani i s dehidracijom pa je pravilna i dovoljna hidratacija dobar način izbjegavanja teških upala. Dovoljna hidratacija pomaže u izbacivanju nakupljenog otpada i toksina, što ubrzava oporavak i skraćuje bolove.

4. Osigurajte dovoljan unos proteina
Proteini su ključan nutrijent za izgradnju i održavanje mišićne mase, stoga oni igraju najvažniju ulogu i u mišićnom oporavku i regeneraciji. Iako uvijek treba paziti na dovoljan unos proteina kako bi se prevenirali prejaki bolovi, čak i kad se oni dogode treba voditi brigu o dovoljnom unosu ovog važnog nutrijenta.

Ipak, ne trebate pretjerivati, 1,4-2 g po kilogramu tjelesne težine će biti dovoljno za oporavak i regeneraciju treningom oštećenih mišića.

5. Koristite hladne ili tople obloge da smanjite bolove
Stručnjaci se i dalje sukobljavaju oko toga je li u ovom slučaju bolje koristiti hladne ili tople obloge, pa savjetujemo da odlučite prema vlastitom osjećaju. Važno je da se osjećate bolje, makar privremeno.

Na kraju, vrijeme liječi.