ZDRAVLJE: Hranom i dodacima nadomjestite manjak vitamina D u organizmu

Podijeli?

Sunce je glavni preduvjet za stvaranje D vitamina u organizmu, a gotovo pola svjetske populacije ima premalo ovog vitamina.

Za zadovoljenje dnevne potrebe D vitamina preporučuje se pet do 30 minuta boravka na suncu. Međutim, posljednju godinu zbog pandemije uglavnom boravimo u zatvorenim prostorima, zbog toga potrebno je vitamin D unostiti hranom i suplementima.

Mike Roizene, doktor iz klinike Cleveland, pojašnjava važnost vitamina D naročito za jačanje imuniteta. Nedostatak vitamina D odnosno njegova niska razina primjetna je kod starijih ljudi i hroničnih bolesnika, koji su najrizičnija grupa za oboljevanje od koronavirusa.

“Studije su ukazale na vezu između niske koncentracije D vitamina i infekcija respiratornog sistema, ali i upala pluća, hepatitisa B i C, te HIV-a”, kazao je, dodavši da tokom pandemije apsorpcija vitamina D putem sunce je znatno manja.

Doktorica Alexandra Lewis kazala je da je D vitamin bitan za brojne različite fiziološke procese.

“Vitamin D utječe na kosti, sprječava upale, popravlja san, te poboljšava rad srca i mozga. Njegova preporučena dnevna doza za odraslu osobu kreće se između 600 i 800 IU dnevno, a tu količinu tijelo ne može unijeti samo kroz hranu”, pojasnila je.

Lewis preporučuje provjeru količine vitamina D u krvi, a onda prema rezultatima doktori će preporučiti dodatak.

“Bez obzira na vrijeme koje provedemo na suncu trebala bi se konzumirati hrana bogata vitaminom D. Ako ga i tada budete imali premalo u krvi, onda je potrebno uzeti dodatak D vitamina”, kazala je.

Savjeti za unos D vitamina Američko udruženje za srce i kardiovaskularno zdravlje navelo je da vitamina D najviše ima u lososu, tuni i skuši.

Osim ribe za unos vitamina D putem hrane potrebno je konzumirati:

Mlijeko bogato vitaminom D

Žitarice koje su obogaćene ovim vitaminom

Gljive su izvor takođe dobar izvor D vitamina