ZDRAVLJE: Ovaj način hidriranja tijela je najzdraviji!

Podijeli?

Iako je voda najvažniji, nije jedini izvor tečnosti. Tu je i brojno voće i povrće koje sadrži visoku koncentraciju vode, čak i do 90 posto. Vjerovatno znate da je za zdravlje organizma potrebno da se redovno hidrirate. U ljetnom i proljetnom periodu, svoju žeđ možemo ugasiti i raznim zdravim hidrirajućim namirnicama, koje treba da konzumiramo svakodnevno.

Tijelo konstantno mijenja oštećene ćelije novim, tako da su redovni obroci i unos tečnosti neophodni. Organizmu su potrebni i antioksidansi i hranljive materije. Postavlja se pitanje koja je najbolja hrana za hidrataciju organizma?

Jabuke- Sadrže puno vode
Hidratacija ne samo da je bitna za kožu i prevenciju glavobolja nego pomaže i prilikom gubitka kilograma. Oko 86% jabuke je voda, a u kombinaciji s puno vlakana jabuka je prilično zasitan međuobrok.

Krastavac
Ovo ljetno povrće ima viši sadržaj vode od bilo koje druge namirnice a savršeno je u salatama ili rezano i servirano sa humusom. Ako želiš da još više povećaš hidratantnu moć krastavca pokušaj da ga pomiješaš sa jogurtom bez masti, mentom i ledom kako bi napravila supu od krastavaca.

Lubenica
Očigledno je da je lubenica izuzetno bogata vodom, ali ova sočna namirnica je takođe među najbogatijim izvorima likopena, antioksidansa koji pomaže u borbi protiv raka a nalazi se u crvenim voćkama i povrću.

Nar kao izuzetna namirnica
Nar ima velike mogućnosti hidratacije, a bogat je izvor antioksidanasa. Jedinstvena kombinacija elemenata u naru povećava zaštitne sposobnosti krema za sunčanje, što sprečava oštećenje kože djelovanjem sunca. Zbog bogatstva vitaminom E, ovo voće se preporučuje svima koji žele da zadrže mladoliki izgled kože