ZDRAVLJE: Ovo su pet jednostavnih savjeta za održati zdravlje očiju!

Podijeli?

Vaše oči su važan dio vašeg zdravlja. Mnogi su načini kako ih održati zdravima, kao i kako održati dobar vid. Slijedite ove jednostavne korake kako biste održali zdravlje očiju do kasnih godina.

 
1. Hranite se pažljivo kako biste zaštitili vid
Čuli ste kako je mrkva zdrava za vid. No prehrana bogata voćem i povrćem, osobito zelenim povrćem je važna za zdravlje očiju. Dokazano je i kako postoji korist od ribe bogate omega-3 masnim kiselinama. Saznajte koji su to dobri vitamini za oči!

2. Održavajte zdravu tjelesnu težinu
Pretilost povećava rizik od razvoja dijabetesa što može voditi do gubitka vida, poput dijabetičke bolesti oka ili glaukoma. Ako imate problema pri održavanju zdrave kilaže, savjetujte se s liječnikom.

3. Zaštitite oči
Nosite zaštitne naočale pri sportskim aktivnostima ili aktivnostima oko kuće. Važno je izabrati pravilnu zaštitu za svaku vrstu aktivnosti. Većina zaštitnih leća načinjene su od polikarbonata, koji je deset puta jači no obična plastika.

4. Nosite zaštitu za oči na radnom mjestu
Poslodavci su dužni omogućiti sigurnu radnu okolinu. Ako je zaštitna oprema za oči potrebna na vašem poslu, stvorite naviku nošenja prigodnog tipa opreme cijelo vrijeme i ohrabrite kolege da čine isto. Zdravlje očiju iznimno je važno.

5. Odmorite oči
Ako provodite mnogo vremena za računalom ili fokusirajući se na jednu stvar, ponekad zaboravite treptati te vaše oči postaju umorne. Isprobajte pravilo 20-20-20: Svakih 20 minuta pogledajte oko 20 stopa ispred sebe u trajanju od 20 sekundi. To bi trebalo smanjiti naprezanje očiju.