ZDRAVLJE: Evo šta trebate raditi kako bi imali dug i zdrav život!

Podijeli?

Evo šta možete učiniti da bi ste imali dug i zdrav život…

1.Zdrava ishrana- što više jesti sezonsku, raznoliku, svježe skuhanu hranu s velikim udjelom voća i povrća, integralnih žitarica, bjelančevina životinjskog i biljnog porijekla (mahunarke, orašaste plodove i razne sjemenke). Brzu hranu, hranu iz pekare, grickalice, slatkiše i slatka pića što više izbjegavati!

2.Tjelovježba- barem 3-4 puta tjedno po sat vremena (kombinacija kardiovaskularnog i mišićnog treninga). Postoji šarolika ponuda opcija u gradu Zagrebu. Najbolji je savjet naći nešto što volite i što ćete raditi na dugi rok.

3.Ne pušiti! Ne pušiti! Ne pušiti!- Cigarete nisu više „in“, jako smrde i imaju nevjerojatno loši utjecaj na Vaš novčanik i zdravlje!

4.Konzumirajte alkohol u umjerenim količinama, nikada ne piti i voziti!- preveliki unos alkohola uništava metaboličko zdravlje tijela, ljubavne i prijateljske veze i uveliko povećava šansu za rizično ponašanje kao što su nezaštićeni spolni odnos i opasna vožnja automobila.

5.Izbjegavati nepotrebni stres- pametno planiranje ispita i drugih obaveza smanjuje napetost i time povezane simptome uzburkanog vegetativnog živčanog sustava kao što mogu biti proljev, lupanje srca, mučnina, anksioznost itd.

6. Izgradite zdrave ljubavne i prijateljske veze- poštovanje i iskrenost je temelj svake veze. Kada vidite konačno da je jedna destruktivna, maknite se od nje koliko god bilo bolno na početku.
Pobrinuti se za dobar, dug i redoviti san- bezbroj tegoba proizlazi iz ove jednostavne stavke.

7.Koristite prezervative- uz smanjenje broja spolnih partnera te redovitim liječničkim pregledima, znatno možete smanjiti mogućnost zaraze spolno prenosivim bolestima te tako prevenirati posljedice kao što su infekcije, neplodnost i karcinomi od kojih se može i umrijeti!

8. Družite se i imajte veliki broj prijatelja- pokazalo se kao jedan od najvažnijih faktora za dug i sretan život! Biti otvoren novim poznanstvima, idejama i hobijima, jača svaki um i čini nas zdravijima!