Zdravlje: Ovo su najbolje namirnice za jačanje imuniteta koje trebamo jesti!

Podijeli?

OVe namirnice mogu biti korisne za ukupno zdravlje, tako i za bolje funkcionisanje imunog sistema.

BIJELI LUK

Često se savjetuje za sprečavanje i liječenje prehlada jesti bijeli luk – zbog njegovog karakterističnog spoja alicina, ali i zbog sumpora, minerala koji je po zastupljenosti treći u našem organizmu. Jasno je onda zašto ga je nužno imati u dovoljnim količinama.

CRVENA PAPRIKA

Kad se prehladimo, savjetuju nam da unosimo što više vitamina C, ali ne treba čekati bolest. Smatra se da će obrambeni mehanizam tijela bolje raditi ako redovno unosimo dovoljne količine ovog vitamina. Crvena paprika jedna je od namirnica najbogatijih ovim vitaminom, ima ga više nego citrusno voće.

CVEKLA

Za zdravstvene svrhe posebno je popularan sok od cvekle, ukusan je i iz njega se lako apsorbuje sve vrijedno što cikla sadrži. Obiluje vitaminima, među kojima su najzastupljeniji vitamini C, B1, B2 i B12. Cvekla sadrži i gotovo sve potrebne nam minerale, od kalija, kalcija, magnezija i željeza do broma, mangana ili joda. Njena snažna crvena boja potječe od antocijana, biljnog pigmenta kojeg ima i u borovnicama i crnom grožđu, a odlično djeluje na rad srca i krvnih žila, sprečava anemiju, djeluje antikancerogeno.

ŠPINAT

Špinat, ali i sve zeleno lisnato povrće, obiluje antioksidansima pa se smatra poželjnim za dobar imunitet. Špinat možete jesti i svjež na salatu, ali nutricionisti ipak preporučuju da ga malo prokuhate. Tada ispušta adekvatnu količinu vitamina A, koji je snažan antioksidans, ali i druge vitamine i minerale.

BROKULA

Brokula je najkorisnija za organizam ako se jede svježa ili kratko kuhana. Bogata je vitaminima C, A i E te drugim antioksidansima.